Nanthorpe Princess Peach eli

'Persikka'

rekisteröity tunnukselle VH21-022-0101
132cm korkea voikko B-sektion welshponitamma
syntynyt 14.09.2021, ikääntyy satunaisesti, nyt 3-vuotias
kasvattanut Geoffrey Hopkins GB EVM, maahantuonut Glenwood Welsh Ponies
omistajana Katlahus / VRL-14618

painoitteena koulu- & esteratsastus, tasolla Helppo B & 80cm

KTK-I KV-II EV-I
✿ I - palkinto ponien kantakirjatilaisuudessa joulukuussa 2021
✿ I - palkinto estevarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021
✿ II - palkinto kouluvarsojen laatuarvostelussa marraskuussa 2021, 3-vuotiaiden paras poni!
✿ Excellent Welsh Youngster marraskuussa 2021

Persikka tuli minulle hieman heräteostoksen kengissä, kun satuin eräs kaunis aamu törmäämään sitä välittäneen Glenwoodin ilmoitukseen aidoista myytävistä brittiponeista. Myönnettävästi minun mielenkiintoni on aina ollut enemmän suunnattu C- ja D-tyypin poneihin, ja niiden varalta minä ponilistaukseen itseni klikkailinkin, mutta jokin voikon B-tamman kuvauksessa aiheutti tuhansia perhosia vatsanpohjalle! Jäin vielä silloin järkeilemään toviksi mielitekojeni kanssa, joka päivän mittaan osoittautui hyvin tuskalliseksi päätökseksi, ja iltaan mennessä olin hahmotellut itselleni tarjousviestin rungon. Olin päättänyt seurata tällä kertaa sydäntäni, sillä olinhan ennenkin ostanut aivan huippuponeja fiiliksen perusteella, joten ehkä olin tarpeeksi luottavainen itseni kanssa. Onnekseni Glenwoodista vastattiin vielä sen saman päivän aikana ja aloitimme yhteistyön Persikan saapumiseksi Suomeen.

Väsymättömän pirtsakka Persikka on tallimme vikkelin poniotus! Katsokaa nyt vaikka, tuolla se taas suhahti, tarhanaitojen ulkopuolella... Kertoo siis sen älykkyydestäkin! Muita kuvaavia sanoja tähän voisi olla ehtiväinen ja nokkela. Persikan kanssa pääsee paljon helpommalla arjessa, jos käyttää tällaisia positiivisia lausahduksia ainaisen kiroamisen sijasta, sillä onhan niissä jotain totuudenmukaistakin.

Persikan kanssa elämän kommellukset on siis kiinni vaan perspektiivistä. Se läks taas käsistä? Oi hippaleikin aika, ihanaa! Täräytti hakijaansa lelupallolla päähän? Hupsista, olisi kannattanut ottaa koppi! Loimi on kadonnut yön aikana jonnekin? Onneksi ei ollut kallis! Eikö harmitakin heti vähemmän?
Persikan kanssa siis näitä arjen kömmähdyksiä sattuu vähän väliä, onhan se itsenäinen ja osaava ponineiti. Hoitotilanteita ei ole kahta samanlaista, ja temppuja riittää aina pesukarsinassa ryöstetyn vesiletkun heiluttelusta hoitajan takinhelmojen repimiseen. Persikalla on siis vielä paljon opiskeltavaa mitä tulee tottelevaisuuteen ja varovaisuuteen, mutta näin pienellä maalaistallilla on varaa hassutellakin ponin kanssa tuttuja juttuja tehdessä.

Persikan ratsastaminenkin on vähintäänkin yhtä hauskaa kuin sen käsittely. Aina kannattaa varautua nopeaan nousuun ennen kuin Persikka kiirehtii sukkana uralle! Siinä on myös hyvä varmistaa tukeva istunta ja tiukka puristus ohjista heti ensimetreille, ettei ratsastaja jää huvista paitsi; Persikka kun harrastaa kaikkien riemuksi ilonpukkeja aina sopivalta tuntuvaan väliin. Minkäs sille tälläinen pieni ja tarmokas ponitamma mahtaa, kun kaikki on niin ratkiriemukasta ja joka suunnassa odottaa seikkailu?
Persikka on siis varsin vauhdikas ja ennen kaikkea innokas kaveri lajiin kuin lajiin. Kouluradoilla poni väläyttelee hyvin tarhassa harjoittamaa, joogan notkeuttamaa kroppaansa ja esittelee sen bravuuriliikkeitä; laukkaa ja kaikkea siihen liittyvää, ja toisinaan se on väläyttänyt sen ensiluokkaista kiitolaukkaakin! Valitettavasti huumorintajuttomat nutturapäiset tädit eivät ole aina ihan Persikan alta escuela -hevosetkin vihreiksi jättävistä liikkeistä piitanneet, ja joskus on tullut sanomista kiireisestä ravista käynnistä puhumattakaan, mutta naapurin ravipappa ainakin kehui tämän ravia ihan ratakelpoiseksi. Meillä ollaan siis varsinaisen tyytyväisiä Persikkaan, kiitoraveineen ja -laukkoineen!
Vaikka Persikan aivosolut saavatkin mukavaa kutinaa kouluradan puolella, on tämä varsin täpinöissään esteiden parissa. Siinä ei kuulkaas enää kutista, vaan tutistaan, kun Persikka pääsee hyppäämään! Poni on ehdottomasti sellainen "tyyli on vapaa" -hyppääjä, eikä ole kulmaa tai lähestymistä, josta Persikka ei ponnistaisi. Eikä haittaa, vaikka vauhti olisi vähän enemmän sinnepäin kuin justiinsa, tai lasketut askeleet menisivätkin vähän sikinsokin edetessä, Persikka pyrkii aina ennätysaikaan ja lisää omatoimisesti kaasua, jos parhaaksi kokee. Oikein esimerkillinen esteratsu, joka suorittaa radan loppuun asti, ratsastajan kanssa tai ilman!
Mitä tulee hupimaastoiluun, niin Persikka on yhtä elementissään. Useinmiten Persikan ja ratsastajan kaveriksi lähtee toinen ratsukko, mutta monesti Persikka ehtii kotiin ennen kavereitaan, toisinaan poni on avuliaasti jättänyt ratsastajansakin odottelemaan loppuosaa ryhmärämästä.

Koska Persikka on oikea pitkän matkan matkustamisen konossööri, ei sille tee yhtään tiukkaa pakata kimpsuja ja kampsuja ja lelupalloa kainaloon trailerin parkkeeratessa lähtövalmiuteen. Poni lastautuu esimerkillisen upeasti ja vaikka matkanteko itsessään voi toisinaan aiheuttaa Persikalle vatsanväänteitä, on siitä aina yhtä kivaa päästä mukaan. Perillä kohteessa on sitten aina tuplasti mukavampaa päristellä siinä seisoskellessa kertyneitä energioita! Persikka ei siis petä ja on tilanteessa kuin tilanteessa oma energinen itsensä!

Sukutaulu

i. Llynfair Ruler
evm welsh B, vkkkm 135cm

ii. Brombury Red Rover
evm welsh B, prt 136cm

iii. Brombury Red Dragon


iie. Brombury Romanticaie. Llynfair Ffion Bell
evm welsh B, vkkkm 132cm

iei. Harrowsworth Daredevil


iee. Llynfair Silvermist

e. Nanthorpe Darling
evm welsh B, m 130cm

ei. Nanthorpe Dewey
evm welsh B, mpäis 133cm

eii. Kettletree's Esquire


eie. Nanthorpe Iridessaee. Kincoed Eleanor
evm welsh B, mvkk 128cm

eei. Kincoed Welshman


eee. Kincoed Emily

Persikka ei ole vielä tarjolla jalostukseen.

Isä Llynfair Ruler on oikein klassisen komea kimo B-sektion poniori. Herra Hopkins osti sen aikanaan talliinsa Llynfair Welsh Ponies -kasvattajalta sen hienon suvun ja kisapotentiaalin takia, ja päivääkään ei olla kuuleman mukaan kaduttu, vaikka Ruler omalaatuinen ja energinen poni onkin. Nuoruusvuotensa Ruler vietti ahkerassa näyttely- ja  kilpakäytössä useita sijoituksia ja palkintoja napsien, jonka jälkeen se on jalostusarvosteltu ja ilmoitettu useana vuonna kotimaansa orikatalogin listoille. Hienon palkitun isäorin ohella Rulerin varsoille luvataan energiaa ja kestävyyttä sekä niiden kerrotaan olevan enemmän tekijöitä kuin kyselijöitä, mitä ikinä se sitten tarkoittakaan. Ilmeisesti kuitenkin pirtsakkaan sävyyn muotoiltu ilmoitus on vedonnut moneen ponikasvattajaan, ja Rulerin varsalukema on yli 120! Varsoja löytyy kotimaa-Britannian lisäksi myös muualta Euroopasta niin welsh- että ratsuponilinjoista.
Isänisä Brombury Red Rover on kuvankaunis ja hyvin punainen welshponi, joka on edelleen tuttu näky monelle paikalliselle poniharrastajalle - veteraani-ikäinen ruuna kun on elämänsä kunnossa, mikäli omistajaansa on uskomista. Llynfair Welsh Ponies -tilan omistaja löysi Roverin aikanaan parivuotiaana hyvin halvalla. Rover ei ollut erityisen maineikkaan kasvattajan, tai varsinaisesti edes kasvattajan tuotos, mutta todellinen ponien ystävä löysi sen suvusta monta laadukasta ponia, ja tämä houkutteli lopulta Llynfairin omistajan ostamaan Roverin. Seuraavat vuotensa punainen poni vietti ratsukoulutuksessa ja näyttelyissä sekä eritoten englantilaistyylisissä luokissa kisaten, kunnes se hyväksyttiin jalostusarvostelussa rotumääritelmien mukaiseksi siitosoriksi. Sen jälkeen Roveria käytettiin muutama kausi ahkerasti siitokseen, ja sen lopullinen varsalukema oli 45. Siitosuransa jälkeen poni ruunattiin ja se myytiin sittemmin erään perheen kilpaponiksi, ja se on jatkanut hienoa uraansa aina tähän päivään saakka.
Isänemä Llynfair Ffion Bell oli oikein soma kimo, joka eli hyvin tavallisen siitostamman elämän. Se oli kasvattajansa kruununjalokivi, oikea pitkän tavoitteellisen kasvatuksen tulos, ja näin ollen sitä kohdeltiinkin kuulopuheiden mukaan silkkihansikkain. Siihen oli toki syynsä, sillä Belle oli ilmeisesti hyvin tapaturma-altis poni; tekevälle kun sattuu. Joka tapauksessa, Belle syntyi, eli ja kuoli kasvattajallaan. Tammaa käytettiin muutamat meriittinäyttelyt ja kilpailut esillä sen jalostusarvon nostatukseksi, ja sittemmin se jätettiin siitosponin virkaan. Belle ehti varsoa kuusi suloista ja yhtä meneväistä ponivarsaa ennen menehtymistään tapaturmaisesti 23-vuotiaana.

Emä Nanthorpe Darling on kuulemma oikea musta vilahdus vaan; se on syntynyt bensaa suonissaan. Kasvattaja-omistaja Hopkinsin mukaan Darya on ihan isäänsä tullut mitä tulee luonteeseen, mutta onneksi saanut siron ja soman rakenteensa mielummin emältään. Daryaa ei ole vielä hirveästi ehditty nähdä eikä se ole ehtinyt saavuttaa vielä suuria muutaman näyttelytuloksen ja esteratsastussijoituksen ohella, onhan se vielä niin nuori 8-vuotiaana, mutta ponilta odotetaan kuitenkin menestystä tulevaisuudessa. Darya päätettiin astuttaa pienen jännehaaverin jäljiltä ensimmäisen kerran tähän saumaan ja se varsoi terveen, vilkkaan tammavarsan. Hopkinsin mukaan siinä ehkä toivottiin myös Daryan tasaantumista äitiyden myötä, mutta ilmeisesti poni mieluummin opetti varsansakin samoille tavoille. Ehkä vielä tulevaisuudessa vuosien ja kokemuksen karttuessa Darya opettaa seuraavat varsansa vähän maltillisemmiksi.
Emänisä Nanthorpe Dewey on eläkkeensä ansainnut, esteillä ansioitunut päistärikkö poniori. Hopkinsin yhtenä suosikkioreista tunnettu Dewey on kasvattajansa harvoja värijalostuksellisia tuotoksia, vaikka ei tämä ihan sysirumakaan ole. Myönnettävästi ei kuulemma kuitenkaan niitä kauneimpiakaan kedon kukkasia, mutta siinä, missä Dewey ei tarjoa erityisen upeaa rakennetta, se paikkaa persoonallaan ja kyvyillään! Erityisesti esteiden parissa maineikkaan uransa tehnyt poni on ollut monen mieleen jalostuksessa, ja kyllä se lopulta jalostusarvosteltiinkin hyväksytysti. Luonteeltaan Dewey on vilkas ja rehellinen, rohkea ori, joka sekin on myynyt sitä puolestaan. Dewey saikin jalostusurallaan yhteensä 34 varsaa, ja hei, kaikki niistä ovat onneksi perineet paremmat rakenteet emiltään, mikäli sellaiset on ollut perittävänä. Nykyään Dewey viettää eläkepäiviä 25-vuotiaana polleana poikana tarhassaan melkein ympärivuorokautisesti kirmaillen.
Emänemä Kincoed Eleanor oli täydellisen kaunis kimo welshponi, sellainen, jonka ajateltiin olevan olemassa vain päiväunissa. Kincoed Studin viimeiseksi jääneitä varsoja, joten kiinnostus sitä kohtaan oli hurja jo ennen, kuin iäkäs aatelinen kasvattajarouva Middleton ehti sitä edes virallisesti myyntiin laittaa. Nanthorpen Geoffrey Hopkins oli lopulta onnettaren suosima ja sai lunastaa itselleen parivuotiaan Eleanorin, joka kulminoitui sittemmin yhdeksi Nanthorpen linjoista. Eleanorin kanssa harrastettiin melkeinpä pelkästään näyttelyitä sekä kouluratsastusta, joissa molemmista se menestyi odotetun erinomaisesti. Poni jalostusarvosteltiin heti tilaisuuden tullen, jonka jälkeen se jatkoi vielä koulukilpailujen parissa muutaman vuoden ajan. Hopkins siirsi lopulta Eleanorin siitokseen, ja Eleanor sai 8 varsaa. Se hoiti kaikki varsansa hyvin tunnollisesti ja ottipa se kaksi kertaa orpovarsankin omansa rinnalle; oikea tyyneä äitiyden perikuva, elementissään siitostammana. Eleanorin aika koitti lopulta kunnioitettavassa 32 vuoden iässä vanhuuden väsymyksestä johtuen, kauniina aurinkoisena päivänä.

Kilpailut

Näyttelyt
00.00.0000 paikka / tuomari / palkinto

Kouluratsastus
10 sijoitusta

15.02.2022 kutsu / Helppo B / 02/40
16.02.2022 kutsu / Helppo B / 04/40
19.02.2022 kutsu / Helppo B / 01/40
06.05.2022 kutsu / Helppo B / 07/60
07.05.2022 kutsu / Helppo B / 03/60
12.05.2022 kutsu / Helppo B / 06/60
17.05.2022 kutsu / Helppo B / 06/60
18.05.2022 kutsu / Helppo B / 04/60
19.05.2022 kutsu / Helppo B / 04/60
30.05.2022 kutsu / Helppo B / 01/60

Esteratsastus
00 sijoitusta

00.00.0000 kutsu / taso / sijoitus

Päiväkirja & valmennukset

00.00.0000 teksti © kirjoittaja

Tekstiä tähän.kuva © scirlin, tekstit © omistaja, ellei toisin mainittu
Nanthorpe Princess Peach on virtuaalihevonen - Nanthorpe Princess Peach is a sim-game horse

virtuaalitalli - a sim-game stable
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!